Главная | RSSВторник, 19.03.2024, 06:04

МалинMalin

   Malindorf  
Меню сайта
Главная » 2011 » Апрель » 16 » Виконком міської ради приймає незаконні рішення, що порушують право приватної власності ?
Виконком міської ради приймає незаконні рішення, що порушують право приватної власності ?
15:41

Справа № 2-а/0614/117/11 03 березня 2011 року м. Малин

П О С Т А Н ОВ А  І м е н е м  У к р а ї н и 
   
Малинський районний суд в складі:  головуючої судді - Міхненка С.Д. секретаря с/з – Ільніцької С.В.  

  за участю позивача , представника позивача –ОСОБА_2 , представника відповідача –Лузан Л.В. , третіх осіб на стороні відповідача: ОСОБА_4 та представника Малинського районного комунального підприємства по технічній інвентаризації –Оксютович Н.В. розглянув у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_6 до виконавчого комітету Малинської міської ради про визнання дій щодо оформлення права власності на квартиру АДРЕСА_1 на ім’я ОСОБА_4 протиправними та визнання незаконним , нечинним та зобов’язати скасувати п.1.9 рішення № 45 від 17 лютого 2010 року виконавчого комітету Малинської міської ради , - 

ВСТАНОВИВ :

Позивач 26 січня 2011 року звернувся до суду з позовною заявою, у якій просить визнати дій виконавчого комітету Малинської міської ради щодо оформлення права власності на квартиру АДРЕСА_1 на ім’я ОСОБА_4 протиправними та визнання незаконним , нечинним та зобов’язати скасувати п.1.9 рішення № 45 від 17 лютого 2010 року виконавчого комітету Малинської міської ради.

Судом в якості третіх осіб на стороні відповідача залучено: ОСОБА_4 та Малинське районне комунальне підприємство по технічній інвентаризації.

В судовому засіданні позивач вимоги підтримав повністю. Пояснив , що 08 грудня 2005 року він разом з своєю сестрою ОСОБА_4 отримали в дарунок в рівних долях без виділення часток в натурі –житловий будинок , який знаходиться по АДРЕСА_1. З 2005 року позивач з родинною проживає і господарює у даному будинку.

Звернувшись у жовтні 2010 року до виконавчого комітету Малинської міської ради з питань надання дозволу на добудову ганку до житлового будинку , ОСОБА_6 дізнався , що дане питання йому необхідно погодити з співвласником квартири і те , що рішенням виконавчого комітету № 45 від 17 лютого 2010 року оформлено право власності на квартиру № 1 за його сестрою.

Вважає , що дії посадових осіб виконавчого комітету є протиправними , оскільки оформлення права власності на кв. № 1 вищевказаного будинку за його сестрою здійснено без попереднього поділу майна, без згоди позивача. Не було проведено судово –будівельної експертизи для визначення дійсної вартості будинковолодіння. Між ним та сестрою не укладався договір про поділ нерухомого майна.

Представник відповідача –Лузан Л.В. позов не визнала повністю. В заперечення позову пояснила , що дозвіл на оформлення права власності на квартиру №1 за ОСОБА_4 був наданий рішенням виконавчого комітету Малинської міської ради на підставі документів, що надійшли з комунального підприємства по технічній інвентаризації.

Третя особа на стороні відповідача –ОСОБА_4 позов не визнала. Зазначила , що поділ житлового будинку був проведений на підставі усної домовленості з позивачем. Нею був виготовлений технічний паспорт на будинок та після чого рішенням виконавчого комітету Малинської міської ради надано дозвіл на оформлення права власності. Після виділення їй частки в даному будинку вона зареєструвала право власності на квартиру № 1.

Представник Малинського районного комунального підприємства по технічній інвентаризації –Оксютович Н.В при вирішення справи покладається на розсуд суду. Пояснила, що представником підприємства було проведено обстеження об’єкту нерухомого майна розташованого по АДРЕСА_1. Під час обстеження встановлено, що квартира №1 належить ОСОБА_4 на підставі договору дарування. Виготовлена довідка про вартість будівлі. Експертизи для визначення вартості не проводилась. Чи існувала домовленість між ОСОБА_4 та її братом щодо поділу будинку їй невідомо. Частка в будинку визначена за ОСОБА_4 під номером 1.

Заслухавши пояснення осіб, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволеню з наступних підстав.

Судом встановлено , що 08 грудня 2005 року ОСОБА_7 , яка діяла зі згоди свого чоловіка –ОСОБА_8 , подарувала ОСОБА_4 та ОСОБА_6 в рівних долях кожному жилий будинок незавершеного будівництва за АДРЕСА_1 , що підтверджується договором дарування від 08.12.2005 року. ( арк.с. 3 ).

Дане майно є спільною сумісною власністю ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , оскільки згідно статті 368 ЦК України спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

05 листопада 2007 року виготовлений технічний паспорт на будинок № 16-а , де зазначено , що власником квартири № 1 в даному будинку є ОСОБА_4



Пунктом 1.9 рішення виконавчого комітету Малинської міської ради № 45 від 17 лютого 2010 року надано дозвіл ОСОБА_4 оформити право власності на квартиру АДРЕСА_1 .

02.03.2010 року за ОСОБА_4 зареєстровано право власності на кв. № 1 . ( арк.с. 2-3 ).

Відповідно до ч.1 ст. 369 ЦК України співвласники майна , що є у спільній власності , володіють і користуються ним спільно , якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Частиною1 статті 372 ЦК України визначено , що майно , що є у спільній власності , може бути поділено між співвласниками за домовленістю між ними.

В частині 3 даної статті зазначено , що договір про поділ нерухомого майна , що є у спільній сумісній власності , укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Під час розгляду справи позивач пояснив , що будь –якої домовленості між ним та сестрою про поділ нерухомого майна не існувало , договір не уколадався.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Не зважаючи на вищевикладені вимоги , відповідачем не надано доказів правомірності своїх дій, не спростовано доводи позивача та не подано жодного безспірного доказу, який би свідчив про наявність домовленості між ОСОБА_6 та ОСОБА_4 на поділ житлового будинку.

Тому суд приходить до висновку , що права позивача є порушеними та є підстави для часткового задоволення позову.

Оскільки позивач дізнався про порушення свого права лише у жовтні 2010 року ( дане твердження ОСОБА_6 не спростовано іншими доказами) тому суд приходить до висновку , що позивач не пропустив строк звернення до суду , встановлений статтею 99 КАС України.

Враховуючи вищевикладене суд вважає , що вимоги позивача в частині визнання дій відповідача щодо оформлення права власності на квартиру АДРЕСА_1 на ім’я ОСОБА_4 протиправними та визнання нечинним п.1.9 рішення № 45 від 17 лютого 2010 року є доведеними та обґрунтованими.

В решті вимог позов не підлягає задоволенню, оскільки суд вважає , що визнавши рішення в частині нечинним, визнавати його і незаконним є зайвим. Щодо зобов’язання відповідача скасувати п.1.9 рішення, то вирішення даного питання відноситься до компетенції органу , що його видав.

Керуючись ст.ст.11,17,18,86,104,159,162,163,167, КАС України , ст.ст. 368,369,372 ЦК України

ПОСТАНОВИВ :

Визнати дії виконавчого комітету Малинської міської ради щодо надання дозволу на оформлення права власності на квартиру АДРЕСА_1 на ім"я ОСОБА_4 протиправними.

Визнати нечинним п.1.9 рішення № 45 від 17 лютого 2010 року виконавчого комітету Малинської міської ради щодо оформлення права власності на квартиру АДРЕСА_1 на ім"я ОСОБА_4.

В решті позову відмовити за безпідставністю.

Постанова Малинського районного суду набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги .

Апеляційна скарга подається через Малинський районний суд до Житомирського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня проголошення постанови.

Суддя:  С. Д. Міхненко

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/14243613

Прикрепления: Картинка 1
Просмотров: 1680 | Добавил: net1937 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Архив записей
Друзья сайта
  • Світовий конгрес українців
  • Католицький часопис
  • Малинське ВО Свобода
  • ІнфоМалин

  • Copyright MyCorp © 2024
    Сделать бесплатный сайт с uCoz